Uit onze 360° bevragingen bij blijkt dat veel werknemers ontevreden zijn over de mate van stress op het werk. De belangrijkste oorzaak is de werkdruk en tijdsdruk. Anderzijds geeft de overgrote meerderheid ook wel aan dat ze kunnen omgaan met deze werkstress. De balans is dus in evenwicht.   Maar soms is de werkstress niet meer controleerbaar. Wanneer de stress continu blijft, niet af neemt maar eerder toeneemt, dan wordt het risico op burn-out groot. Sommige teams lopen een extra risico. Er spelen hier nog extra stressoren waardoor de werkstress voor verschillende teamleden niet meer te beheersen is.  Het gaat dan om risicofactoren zoals afwezige collegialiteit of ondersteuning van de teamleider, onduidelijke taakomschrijving, weinig of geen uitdaging in de job, een beperkte autonomie en creativiteit, … In dat soort situaties raden wij onze opdrachtgevers aan om met dat team de interactieve workshop werkgoesting te organiseren.

  1. Eerst laten we het team reflecteren en van gedachten wisselen over hun huidige situatie op vlak van arbeidsorganisatie, arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen (De 5'A's).
  2. Vervolgens wordt het team uitgenodigd om out of the box onderbouwde voorstellen te formuleren om hun situatie te optimaliseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Hybrid Brainstorm Technique.
  3. De output van deze workshop is dan een prioriteitenmatrix met een aantal concrete en haalbare acties met grote impact op het stressgevoel, voorgesteld en gedragen door het team.

Onze metingen tonen aan dat deze vorm van begeleiding echt het verschil kan maken. Niet alleen omdat deze teams effectief beter hebben leren omgaan met stress en werkdruk maar ook omdat dit soort workshops de groep nieuwe energie geeft. Wij werken hiervoor samen met het team van Hapi Solutions dat de ervaring en de tools heeft om deze workshops te organiseren en te leiden. De tijdsbesteding is beperkt: het team dient zich gedurende een volledige dag vrij te maken voor de workshop. De voorbereiding onder de vorm van intake gesprekken met HR en de teamleider plus de rapportering neemt gemiddeld 8 uren in beslag.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?